Články

Dotazy a zkušenosti s použitím kalíšku

Dotazy a zkušenosti s použitím kalíšku

Jak mám vyčistit pohárek na veřejných toaletách nebo v práci?

V případě, že je v kabince umyvadlo s tekoucí vodou, tak v něm. Jinak se to většinou řeší tak, že si žena s sebou na toaletu vezme malou láhev s vodou, kterou menstruační kalíšek opláchne. Další možností je pohárek jen očistit toaletním papírem a znovu zavést.

Nemohu se při vyndávání menstruačního pohárku polít krví?

Pohárek je třeba vyprazdňovat dříve, než je zcela plný. Toho se však nemusíte obávat, neboť má dostatečnou rezervu a i při nejsilnější menstruaci se zcela zaplní zhruba za 1 den. Při doporučovaném intervalu vyprazdňování pohárku - 4 až 8 hodin - je zaplněn pouze z necelé třetiny.

Zpočátku doporučujeme vyprazdňovat pohárek stejně často jako tampóny, abyste zjistila, jak intenzivní máte menstruaci. Na pohárku jsou rysky v mililitrech, které Vám poskytnou vhodné měřítko. Po zkušenostech s "nasáklými" vložkami a tampony budete mile překvapena, o jak malé množství krve se jedná.

Je používání menstruačního pohárku hygienické?

Pokud si nezapomenete umýt ruce, je jeho používání zcela hygienické. Pohárek je vyroben z jakostního hypoalergenního silikonu a jeho povrch je úplně nepřilnavý. Po vyprázdnění a před znovuzavedením ho tudíž stačí opláchnout vodou nebo i utřít papírem, zbytky krve na něm nezůstanou. Na rozdíl od tamponů či vložek menstruační kalíšek krev neabsorbuje, ale sbírá. Krev zde tudíž nereaguje s buničinou a bakterie nemají šanci se v ní množit.

Jak je pohárek cítit uvnitř?

Správně zavedený pohárek byste neměla vůbec cítit. Při slabé menstruaci může být vyndávání suššího tampónu nepříjemné. To by se Vám díky hladkému nepřilnavému povrchu pohárku nemělo stávat.

Mohu používat pohárek, i když jsem ještě panna?

V zásadě ano. V panenské bláně jsou otvory, kterými odchází menstruační krev. Skrz tyto otvory se zavádí menstruační pohárek nebo tampón. Velikost otvorů je však individuální. Dobrým měřítkem může být používání tampónů. Pokud jste již vyzkoušela tampóny a nevadí Vám ani větší velikost, pak by neměl být problém ani s menstruačním pohárkem velikosti B.

Mohu pohárek používat při plávání?

Ano, bez problémů, stejně jako při cestování, cvičení, apod. Unikátní tvar menstruačního kalíšku zabraňuje protékání ven, anatomie Vašeho těla pak v toku krve zpět do dělohy.

Menstruační kalíšek mi protéká, co dělám špatně?

Občas se někdo s protékáním potýká a v zásadě jsou čtyři důvody, proč tomu tak je:

  1. Pohárek je zaveden příliš hluboko. Správné umístění je takové, že dno pohárku je na samém okraji poševního vchodu.
  2. Pohárek se správně nerozvine a není správně obepínán poševním svalstvem. Dobře se to pozná, pokud se okraj pohárku objede prstem. Dobré je také chytit za tyčinku nebo za dno pohárku a jako by ho protočit. Pohárek se tak dobře "uvelebí".
  3. Na začátku menstruace, než se ještě pohárek stihne zavést, jsou již poševní stěny od krve. Tato krev pak může stékat podél pohárku a dochází ke špinění. Spraví to použití jednoho tampónu, který stěny "vyčistí" a pak se po zbytek periody může pokračovat s pohárkem.
  4. Slabé poševní svalstvo. Doporučují se cviky na posílení svalů pánevního dna.

Pohárek používám již půl roku a jsem zcela spokojená. Před dvěma měsíci jsem však těsně po menstruaci dostala velmi silný zánět močových cest. Může být souvislost mezi zánětem a používáním pohárku?

Některé ženy mají močovou trubici a vagínu velmi blízko u sebe, a proto pokud není pohárek zaveden správně, může docházet k částečnému zablokování močové trubice. Horní okraj pohárku může totiž při špatném umístění močovou trubici skrze poševní stěnu jakoby přiskřípnout. Tento stav brání správnému vymočování a může způsobit infekci močových cest. Obvykle této infekci předchází „varování“ – máte-li špatně zavedený pohárek, pociťujete problémy při močení (jde to hůře než obvykle, protože je močová trubice zúžená). Pokud to ignorujete a nezměníte umístění pohárku, pak může dojít k vypuknutí zánětu.

Možná řešení:

  • zkoušejte různá umístění menstruačního pohárku (níže nebo naopak hlouběji) – takto zjistíte, které umístění je Vám nejpříjemnější a nezabraňuje Vám v močení nebo
  • můžete vždy těsně před močením pohárek dočasně zatlačit trochu hlouběji nebo
  • pohárek před močením nakloňte tak, že zatáhnete tyčinkou směrem dopředu k vaší stydké kosti. Pohárek se tak odkloní od močové trubice. Po vykonání potřeby ho vraťte na původní místo nebo
  • si pohárek před každým močením zcela vyndejte
  • možná jste také zvolila špatnou velikost a více by vám vyhovoval menší pohárek

 

Mohu si pohárek zasunout až tak, že si ho nebudu moci vytáhnout? Jestli ano, co mám potom dělat?

Pohárek si zavadíte na okraj poševního vchodu, tedy tak, že na něj dobře dosáhnete. Pokud si necháte dostatečne dlouhou tyčinku, určitě se Vám nikam neztratí a najdete ho. Kdyby se to přeci jen stalo, dá se menstruační kalíšek posunout pomocí několika krátkých stahů poševních svalů. Pokud rychle za sebou zhruba pětkrát zatlačíte, zatoulaný pohárek se posune o něco níže a pak ho již nahmatáte a můžete vyndat.

Nemůže se pohárek posunovat ven z pochvy? Jsem schopná svírat poševní svaly a občas se mi stává, že se mi i tampón nechtěně posune víc ven než byl.

To se naštěstí stát nemůže. Pod okrajem pohárku jsou malinké dírky, které zajistí, že je v pohárku podtlak. Tím je menstruační pohárek umístěn v pochvě velmi pevně, a proto není úplně jednoduché ho pak vyndat a chce to trochu cviku. Spíše než ven se pohárek může posunout lehce dovnitř, ale zhruba jen o dva centimetry, takže se nemusíte bát ani opačné situace, že by se Vám pohárek v pochvě někam "ztratil".

Jak je to s močením a pohárkem? To se musí vyndávat nebo se nechá jako tampón? Nesnesu tampón (dráždí mě a stále musím chodit na malou), tak by mě zajímalo, zda mohu či snesu používat menstruační pohárek?

Při močení není nutné pohárek vyndávat. Pohárek je umístěn níže než tampón, a proto netlačí na močový měchýř a nenutí Vás na malou. Je ale pravda, že některé ženy uvádějí, že se jim s menstruačním pohárkem chce na malou častěji. Tento pocit ale po několika cyklech zmizí. Přikládáme to spíše tomu, že se ženy zhruba po dvou cyklech naučí menstruační kalíšek zavádět správně - to znamená ne moc hluboko (opravdu jen na samý okraj pochvy). I přesto, že je pohárek zaveden jen takhle málo, vůbec o něm nebudete vědět. Naopak, kdybyste ho příliš hluboko zavedla, poševní stěny ho dostatečně neobepnou a hrozí protékání.

Zajímalo by mě, zda se menstruační kalíšek nějak sterilizuje nebo jinak čistí.

Před prvním použitím pohárek nechte 10 minut ve vroucí vodě. Pozor abyste všechnu vodu nevyvařila, pohárek by se pak rozpustil. Po skončení každé periody tento postup zopakujte. V lékárně je ale možné zakoupit i dezinfekci - sterilizační tablety Milton.

Mohu používat menstruační pohárek, když mám zavedené nitroděložní tělísko? Mám strach, aby tlak při vyndavání pohárku nevytáhnul i tělísko.

Tělísko nijak nevadí používání pohárku, který se zavádí jen velmi nízko, proto si s tělískem nijak nepřekáží. Vzniklý podtlak nemá na tělísko také žádný vliv, není třeba se proto ničeho obávat. Je spousta žen, které používají tělísko a zároveň menstruační kalíšek. Pozor ale na jednorázové menstruační pohárky SoftCup - ty se zároveň s tělískem používat nedoporučují.


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.