Články

Menstruace během těhotenství?

Menstruace během těhotenství?

Ženy vnímají vynechání menstruace, jako příznak těhotenství. Tělo je ale může ošálit. Krvácení se totiž může dostavit i po početí. V tomto případě, ale nejde o klasickou menstruaci. Může se tak stát, že žena v prvních měsících vůbec netuší, že je těhotná. Krvácení se v průběhu těhotenství vyskytne zhruba u 10 % žen. Příčiny krvácení jsou různé a závisí na týdnu či měsíci, ve kterém se krvácení vyskytne.

 

KRVÁCENÍ PO POČETÍ

  • implantační krvácení
  • krvácení při nedostatečné produkci hormonů
  • krvácení po pohlavním styku

 

IMPLANTAČNÍ KRVÁCENÍ

Implantační krvácení přichází okolo 4. – 6. týdne těhotenství. Jde o slabé krvácení či špinění způsobené vniknutím  - implementací, vyvíjejícího se embrya do děložní stěny. Buňky na povrchu embrya, začnou vylučovat enzym, který naruší výstelku dělohy a vytvoří si tak místo na uhnízdění. Během tohoto procesu, dochází k narušení cévek v děložní sliznici a k následnému krvácení. Krvácení může být silnější, anebo slabší. U každé ženy je to jiné. Takového krvácení se žena nemusí obávat. Jde o přirozený jev. Pokud ovšem máte pochybnosti a myslíte si, že je krvácení moc silné, vyhledejte pro jistotu lékaře.

 

NEDOSTATEČNÁ PRODUKCE HORMONŮ

Další, relativně častá příčina krvácení v prvním trimestru těhotenství je tzv. hormonální insuficience nedostatečná produkce hormonů ze žlutého tělíska. Žluté tělísko neprodukuje dostatek hormonu, který má podporující vliv na udržení plodu. Tento hormon se nazývá progesteron a pomáhá udržet těhotenství do vytvoření funkční placenty, přibližně do 12. – 13. týdne těhotenství. Pokud lékaři o této disfunkci dopředu vědí, nasazují již před ovulací hormonální léčbu, anebo v první fázi cyklu stimulují vaječníky klomifen citrátem.

 

KRVÁCENÍ PO POHLAVNÍM STYKU

Pokud žena zaznamená slabé krvácení po pohlavním styku, jedná se o kontaktní krvácení. Sliznice je v těhotenství více prokrvena. Může se tedy stát, že během styku dojde k prasknutí cévky a k slabému krvácení – krev je světle červená. 

 

Obvykle špinění (pokud není provázeno bolestmi v podbřišku) během několika dní samo zmizí. Pokud máte podezření na závažnější problém, vyhledejte svého lékaře. 


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.