Články

Panna a používání kalíšku

Panna a používání kalíšku

Mohu používat menstruační kalíšek, když jsem ještě panna? Mohu tím ztratit své pannenství? Je kalíšek vhodný pro mou dospívající dceru? Pojďme v tomto tématu udělat jednou pro vždy jasno.

JAK JE TO S PANENSKOU BLÁNOU?

Každý asi máme jinou představu o tom, jak vlastně vypadá. Panenská blána je průžná membrána, která obklopuje, nebo částečně zakrývá vstup do pochvy. Pokud žena začne menstruovat, musí být v membráně otvory, kterými krev vychází ven z těla. O panensko blánu se dá přijít mnoha způsoby. Není to jen pohlavním stykem. Žena o ní může přijít už během dětství, může se to stát u masturbace nebo při použití tamponu. Může se protrhnout při sportu nebo při aktivním cvičení.

To, že je panenská blána natržená nebo v sobě má díky, neznamená, že jste ztratili panenství. O panenství se prichází, až při prvním pohlavním styku.

 

MÁTE OBAVY?

  1. Rodina, kultura, náboženství: někteří lidé mají různá přesvědčení o důležitosti panenské blány. Pokud nejste plnoletí, poraďte se se svým rodičem o tom, jestli můžete kalíšek používat nebo ne.
  2. Osobní pocity: na používání kalíšků se musíte cítit připraveni. Máte-li nějaký špatný pocit nebo si myslíte, že si o tom ještě musíte s někým promluvit, pak to udělejte.
  3. Znalost vlastního těla: čím lépe znáte své tělo, tím snáze se vám bude rozhodovat a následně snáze kalíšek používat.

 

NEŽ SI POŘÍDÍTE KALÍŠEK:

Pokud během menstruace běžně používáte tampon, pak by neměl být problém s používáním menstruačního kalíšku.
Doporučujeme zvolit nejmenší možné varianty kalíšků a to: Naturcup 0 nebo Lybera 1. 


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.