Články

Jak vyčistit menstruační kalíšek

Jak vyčistit menstruační kalíšek

S používáním kalíšku se pojí jeho správná údržba, která je nezbytná pro jeho zdravotní nezávadnost. V následujícím článku najdete kromě shrnutí základních informací také několik tipů, jak vyčistit kalíšek důkladněji, ale přesto šetrně.

 

MYTÍ BĚHEM CYKLU

Během menstruace stačí opláchnout kalíšek vodou. Lze také použít jemné neparfemované mýdlo například nějaké určené na intimní hygienu. V každém případě je nutné kalíšek po umytí mýdlem pořádně opláchnout.

 

Jak ale záhy zjistíte, silikonový povrch kalíšku se čistí vcelku snadno. Větší problém bývá s dírkami, hlavně u modelů, které je mají menší. Malé dírky svádí k propíchnutí špendlíkem nebo jiným ostrým nástrojem, já bych doporučovala spíše mezizubní kartáček, u kterého nehrozí riziko poničení kalíšku. Nejvíce se mi ale osvědčil tento jednoduchý postup  – naplním kalíšek vodou, zakryji vršek rukou a pak jej zmáčknu. Voda vystříkne ven dírkami a krásně je pročistí.

 

Jen pro úplnost, nezapomeňte si před jakoukoliv manipulací s kalíškem pořádně umýt ruce.

 

PO SKONČENÍ MENSTRUACE

Vložte kalíšek do vroucí vody a nechte jej cca 5 minut vyvářet. Diskrétnější a pohodlnější je pak použití mikrovlnné trouby a sterilizačního kelímku. Každopádně je ale nezbytné, aby byl kalíšek po celou dobu ponořen ve vodě, především kontakt kalíšku s horkými stěnami hrnce by jej mohl nenávratně zničit.

 

Ideální bude, pokud sterilizaci zopakujete dvakrát. Jednou po skončení menstruace a podruhé před jejím začátkem. Pak si můžete být jisty, že vás kalíšek bude opravdu dokonale vyčištěn.

 

DALŠÍ ZPŮSOBY ČIŠTĚNÍ

Máte pocit, že vyvaření váš kalíšek dokonale nevyčistí? Případně trochu změnil barvu nebo začal zapáchat? Zkuste následující tipy.

 

Citrónová šťáva – Potřete kalíšek samotnou šťávou, případně ji nařeďte vodou a chvíli ho v ní nechte. A na závěr nezapomeňte kalíšek opláchnout čistou vodou a pro jistotu i vyvařit, aby na něm zbytky citrónu nezůstaly.

 

Ocet – Univerzální přírodní čisticí prostředek, který můžete využít i na váš kalíšek. Nařeďte jej půl na půl vodou a na hodinu jej do směsi ponořte. Stejně jako u citrónu, na závěr jej pořádně opláchněte a vyvařte.

 

Jedlá soda – Další univerzální čisticí prostředek, stačí jen rozpustit sodu ve vodě a kalíšek do ní na hodinu ponořit nebo ho ve vodě s rozpuštěnou sodou vyvařit. Soda výborně pohlcuje pachy, pokud tedy máte s kalíškem tento problém, určitě vyzkoušejte.

 

Slunce – Trochu netradiční trik, který ale může např. při zabarvení kalíšku pomoc. Jednoduše ho nechte během  slunečného dne venku, eventuálně za oknem.


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.