Články

6 rad pro každého rodiče

6 rad pro každého rodiče

Jsou moje děti doopravdy šťastné? Proč mají tak často špatnou náladu? Nemají náhodou problémy ve škole? Jak projevit zájem o jejich problémy, aniž by to vnímaly jako dotěrnost? Jak se bavit o vztahu s jejich partnerem? Jak se dozvědět, jestli se ve vztahu respektují a jestli jsou doopravdy šťastné? To jsou jen některé z otázek, které mnohé z nás napadají a které nám dělají starosti. Jak tedy můžete získat pozornost a důvěru vlastních dětí, aby s Vámi o těchto tématech začaly mluvit?  Pokud získáte důvěru svého dítěte a otevře se Vám, přinese Vám to do života jakýsi vnitřní klid a mír. Budete vědět co se děje a nastavíte mezi sebou důvěrnou a otevřenou komunikaci.

Být dospívajícím není nejjednodušší role, určitě si na to vzpomínáte. Možná právě proto, že víte jak obtížné období to může být, tak to chcete u svých dětí změnit. Ať už máte se svými dětmi jakýkoliv vztah, tak pro vás mám několik tipů, jak otevřít možná zavřené nebo přivřené dveře. :-)

Tyto rady jsou přímo od dospívajících, od dívek i od chlapců. To jak to vnímají oni, kdy se otevírají komunikaci, jak s nimi mluvit, co nejlépe funguje, co vnímají jako bezpečné a kdy se umí otevřít svým rodičům. 

 

*  *  *  *  *

 

1. Více než cokoliv jiného chtějí vědět, že Vám na nich záleží

Věřte tomu nebo ne, ale je pro ně velmi důležité vědět, že jsou pro vás důležité. Je úžasné, když dáte dětem pocit, že jste tady pro ně. Už jen tím, že se budete ptát jaký měly den a začnete se zajímat o to co se jim dnes přihodilo, jak se přitom cítily... Trik je v tom, že je nemůžete do něčeho tlačit. Pokud s Vámi zrovna nebudou chtít mluvit, jednoduše mlčete. Řekněte jen, že jste tady pro ně stále, a že za Vámi mohou kdykoliv přijít. Někdy totiž nemusejí být připravené na to, aby Vám sdělily nějaký čerstvý zážitek. Musí si to nejprve zpracovat sami. Dejte jim prostor a dostanete se k nim blíže. 

Důvěru ve vašem vztahu vybudujete tak, že si vše co vám sdělí, necháte pro sebe. Je doopravdy důležité, abyste neposílali jeji trable nebo nezdary dále. 

 

2. Vytvořte zónu bez rozsudků 

Hanba a vina jsou zaručené způsoby jak přijít o otevřenou komunikaci a sdílení s vašimi dětmi. Pokud to jde, vytvořte si zónu bez rozsudků, ve které se bude cítit dostatečně bezpečně. Prostor ve kterém Vám budou říkat pravdu, protože je zde nebudete soudit. Budete je milovat takové jaké jsou. Bez ohledu na to co s Vámi právě sdílejí. Pak bude pravděpodobnější, že se Vám otevřou i v ošemetnějších tématech, které jsou pro ně citlivá. 

Máte jedinečnou šanci ukázat, že umíte milovat a přijímat, i když vaše dítě není perfektní. 

 

3. Naslouchejte jim a odložte sem tam masku autority

Pokud se vám vaše dítě svěří s něčím z čeho má strach, s něčím co je čeká, s něčím co zažilo ... bude rádo, když u vás najde pochopení. Sundejte občas rodičovskou masku a popovídejte si jako kamarádi, přátelé. Nemusíte neustále vychovávat. Mohou se vám svěřit s tím, že se svým partnerem plánují začít sexuálně žít, s tím, že vyzkoušeli alkohol, nebo snad měli příležitost vyzkoušet drogu. Jsou to pro ně velmi zásadní životní zvraty. Mnohdy si o tomhle raději povídají s kamarádkou nebo kamarádem, než s rodičema. Máte jedinečnou příležitost to změnit :-)

 

4. Ukažte, že jste taky člověk

Je jasné, že jsou věci, které o vás vaše děti nemusí vědět. Ale je dobré ukázat jim, že některé věci máte společné. Ukažte jim svou lidskou stránku. Utěšuje to a vytváří to krásný vztah. Dovolte svým dětem, aby znali některá vaše zranitelná místa, problémy nebo nejistoty. Nesnižuje to autoritu. Ve skutečnosti je to moment, kdy dětem umožníte, aby k vám měly větší empatii, respekt a ukážete jim, jak se s věcmi vypořádáváte vy. 

Když bude vaše dítě procházet nějakým obdobím jako jste si sami zažili i vy, podělte se o svou zkušenost. Přiznejte, že také občas děláte chyby. Buďte upřimní. 

 

5. Zůstaňte v klidu

Za všech okolností, zůstaňte v klidu. Když už se vám děti svěřují, pokud vám sdělí něco co by vás mohlo rozzlobit, držte se. Pokud vycítí že jste se nazlobili ... příště by si dali pozor, aby vám neříkali úplnou pravdu. Pokud příjmete v klidu i to, za co byste je nejraději vyhodili ven, budete mít velké plus a možná za svůj výkon jednou dostanete Oskara. :-) Dejte si pozor i na zvrásněné čelo nebo protáčení panenek a vzdychání. :-) Všechny tyhle nesnadno kontrolovatelné zvyky vaše děti dobře znají a poznají to. 

 

6. Nespěchejte, abyste vše ihned vyřešili

Vše má svůj čas. Snad pro všechny rodiče je srdcervoucí, když vidí své dítě trpět. Je pochopitelné, že chcete vše co nejrychleji vyřešit a ulevit jim tak. Stejně ale netlačte, vše má svůj čas. Vaše děti si musí najít svou cestu samy. Nemůžete za ně všechno řešit do konce svého života (to byste určitě nechtěli). :-) 

 

*  *  *  *  *

 

Ve skutečnosti je někdy těžké najít balanc mezi tím být dětem rodiče a zároveň kamarádem. Každý jsme jiná osobnost, ale každý na sobě můžeme pracovat. Všichni chceme, aby se k nám naše děti chovaly s láskou, úctou, respektem a otevřeností. Proto, jim to dejme my a naoplátku se nám dostane toho stejného. 

To co Vám zde radím, pro Vás může být něco co jste nikdy nezažili. Proto možná máte pocit, že to nezvládnete. Není to pravda!!! Může to být jiný způsob výchovy, než na jaký jste zvyklí, ale kdo by to měl začít měnit, než vy, zrovna teď. Vaše děti se budou ke svým dětem chovat pravděpodobně velmi podobně, jako vy k nim. Je to tedy na Vás, co se bude dít. :-) Tyto rady jsou tak moc osvobozující, že stojí zato to je vyzkoušet. :-)


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.