Články

Žena, která vymyslela kalíšek

Žena, která vymyslela kalíšek

Už jste slyšeli jméno Leona W. Chalmers? Ne? Není jednoduché najít o ní nějaké informace. Je to pravděpodobně proto, že byla známa okolo roku 1950. Zřejmě bylo těžké prosadit se v té době a ještě ke všemu jako žena. Leona se v té době pokoušela prosadit myšlenku menstruačního kalíšku. Netvrdím, že je prosazování dnes snazší...ale rozhodně ji dnes prosazuje více žen :-)

Hledání Leony
Veškeré zdroje na internetu se shodují, že Leona W. Chalmers byla zpěvačka a herečka, která se vzdala svého povolání aby mohla podat patent na menstruační kalíšek. Tato žena vynalezla tento produkt v roce 1930, jako novinku pro zlepšení menstruační hygieny po celém světě. Chtěla jsem se o Leoně dovědět více, takže jsem začala bádat.  Vydala jsem se po nikdy nekončících stránkách internetu, napříč podivnostem, například jsem našla: podivného 50ti letého staříka, který doma, ve svém sklepě provozuje muzeum menstruační hygieny. Našla jsem také staré, celkem strašidelné výkresy a nebo taky směrnice chování pro ženy. :-) 

 

První patent
Na internetových stránkách je Leona představována jako autorka moderního řešení menstruace - menstruačního kalíšku. První patent byl podán v roce 1937. Dnes jej můžeme najít i na stránkách google. Zpočátku mě upoutaly věty, které se na tomto dokumentu píší. :-) Jako například: "Tento vynález se týká hygienického menstruačního zařízení, a má poskytnout jednoduché, levné a vysoce efektivním řešení, navržené tak, aby těsnilo vše v děložním kanálu (vagíně ), mezi dělohou a pochvou."

Leona Chalmers - patent menstruační kalíšek

Obrázek: patent z roku 1937, více zde: google

 

Nová společnost - Nová reklama
S prvním patentem měla Leona docela smůlu. Začala druhá světová válka a byl nedostatek materiálu na výrobu čehokoliv. Nemohla tedy začít kalíšky vyrábět a prodávat. Brzy tedy svou společnost zavřela a sen se rozplynul. V roce 1950 to Leona zkusila podruhé a opět založila společnost na prodej kalíšků. Leona zvolila název “Tassette“. Tassette byly nabízeny v reklamách se slovy svoboda, flexibilita a zabránění nepříjemnému zápachu během menstruace. Konečně víme proč se začaly vyrábět veškeré ostatní pomůcky s vůní květin a tak podobně. :-) 

 

Obrázek: staré menstruační kalíšky - nalezeno na easycups

Postupem času se začaly objevovat nové kalíšky, které se už začínají podobat dnešním verzím. Menstruační kalíšky jsou dnes o něco hezčí, co myslíte? 

 

Obrázek: staré menstruační kalíšky - nalezeno na afriska


"Našla jsem odpověď na problém, starý jako Eva"

Reklama kalíšek

Obrázek: reklama na Tassette nejstarší menstruační kalíšek - follettochiacchierone

Motivace Leony Chalmers k vyvinutí kalíšku byla zřejmě obrovská.  V této reklamě se Leona popisuje jako aktivní žena, která je vždy když příjde menstruace rozladěná a podrážděná. Obáváte se zápachu, pocitu znečištění a už nechcete používat nepohodlné pomůcky? To je důvod, proč Leona začala pracovat a experimentovat s gynekology a nakonec společně vyvinuli Tassette. Byla to reklama výslovně pro "zralé ženy", které již pravděpodobně nebudou panny. Tassette skoncuje s pocitem znečištění, hrůzou ze zápachu a se starostí jak zlikvidovat odpad. A to pro ženu znamená konečně klid, bezstarostný a pohodlný život bez zbytečných omezení. Leona dokonce začala psát knihy. Vydala dvě: "Osobní hygiena ženy" a "Intimní stránka ženského života". V souladu s mad-man-érou navrhovala pokyny pro chování žen. Varovala neprovdané ženy, že mazlení se s muži může vyvolat výtoky, zácpu a menstruační potíže. Mimochodem, menstruační bolesti jsou podle Leony psychologické a přenášejí se z ženy na ženu. Což je podle mě zajímavá myšlenka. :-) Podle jejího názoru, je v situacích kdy manžel opustí rodinu nebo ženu samotnou, na vině ona - žena - manželka, protože nebrala v úvahu "přírodní zákony zdraví a hygieny". Když je totiž dobře naladěná žena, což je díky kalíšku více než možné, tak doopravdy odpadnou menší hádky, podrážděnost a náladovost. Mé moto zní: Když je šťastná žena, je šťastný i její muž. Leona W. Chalmers vypadá jako rekreační podnikatelka, spíše než někdo kdo měl zájem přispět k sociální změně.  

Chtěla jsem napsat příběh o skvělé ženě - vynálezkyni, ale dnes jsou již takto staré informace bohužel téměř nedostupné a nebo zkreslené. Můžeme si tedy příběh vybarvit každý podle svých představ. :-) 


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.