Články

Srovnání nepravidelné menstruace

Srovnání nepravidelné menstruace

Příchod menstruace, její délku i průběh určuje hladina hormonů, estrogenu a progesteronu v těle. V danou chvíli záleží na mnoha faktorech a také na tom, zda jsou hormony v rovnováze.

PŘÍČINY NEPRAVIDELNÉ MENSTRUACE

  • neustálený cyklus u dospívajících dívek
  • náhlý úbytek nebo přibírání na váze
  • časté namáhavé cvičení
  • stres
  • léky
  • problémy se štítnou žlázou
  • období před menopauzou

Pravidelná menstruace, je pro mnoho žen samozřejmostí. Většinou jde o ženy, které používají hormonální antikoncepci. Je nutné podotknout, že pokud žena používá hormonální antikoncepci, tak nejde o kompletní menstruační cyklus. V tomto případě se jedná o krvácení, z důvodu vysazení pilulek – pauzy v příjmu umělých hormonů, obsažených v pilulkách. Ve vaječníku nám každý měsíc nezraje vajíčko, nedochází k ovulaci a tudíž ani k otěhotnění. Krvácení je způsobeno absencí hormonů, které jsou v hormonální antikoncepci obsaženy. V případě, že žena tuto formu antikoncepce užívá, může si libovolně regulovat, kdy bude krvácet.

V případě, že hormonální antikoncepci neužíváme, můžeme mít menstruaci nepravidelnou. Každý cyklus, tak může být jinak dlouhý a může mít i jiné projevy. Není to nic mimořádného. Ve většině případů, neprovází menstruaci tak velké bolesti břicha a hlavy. V případě, že se menstruace o pár dní opozdí, bývá někdy bolestmi doprovázena.

CO JE TO NEPRAVIDELNÁ MENSTRUACE?

Pokud užíváte hormonální antikoncepci, menstruace je z 99% pravidelná. Přirozená menstruace, bez užívání hormonální antikoncepce je ovlivněna řadou faktorů. Před měsíčky bývá v těle vyšší hladina progesteronu než estrogen. Kromě tohoto faktoru má na pravidelnost a intenzitu vliv i stres, životní styl, jídelníček, prodělaná onemocnění a celkový tělesný i psychický stav ženy. Pokud se tak menstruace o pár dní zpozdí, nejedná se o nic neobvyklého. Tolerují se měsíčky, které se dostaví o tři až čtyři dny dříve i později. Pokud žena prožívá intenzivní stres, mohou se dostavit okamžitě, už v daný kritický den.

MŮJ GYNEKOLOG PŘIROVNÁVÁ DĚLOHU KE GOLFOVÉMU TRÁVNÍKU.
POKUD ŽENA NEMENSTRUUJE, TAK JE TO JAKO KDYŽ JEDNOU NEPOSEKÁTE TRÁVNÍK.
PAK UŽ TO NIKDY NEBUDE TEN KRÁSNÝ GOLFOVÝ TRÁVNÍK.

V případech, kdy žena prodělá závažné onemocnění nebo v případě, že během krátké doby rychle zhubne, může menstruace úplně vynechat, výrazně zeslábnout nebo postupně zcela vymizet. Stává se, že se menstruace zkrátí na 3 dny nebo na nějaké období zcela vymizí. Nemenstruovat není zdravé. Pokud žena zatím neprošla přechodem nebo zrovna není těhotná nebo nekojí, tak by měla menstruovat každý měsíc. Gynekolog ženě v 99% případů doporučí hormonální injekci na vyvolání krvácení. To může rozhodit celý menstruační cyklus a tělo se z tohoto šoku vzpamatovává dlouhou dobu. Což je silná zátěž pro celý organismus. Doporučujeme jemnější cestu a to dlouhodobější léčbu přírodními extrakty. Stabilizace a úprava krvácení jde provést i šetrněji.

DOPORUČUJEME TYTO PRODUKTY:

Diochi Estrozin 50ml
Energy Gynex 30ml
Nobilis Tilia - Pupalkový olej 100ml


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.