Články

Proč mi kalíšek protéká?

Proč mi kalíšek protéká?

Spousty žen začalo používat kalíšek právě kvůli tomu, že zvládne pojmout více krve. ALE!  Někdy se stane, že kalíšek protéká, a tak se s ním rychle ženy rozloučí. Což je škoda, protože někdy stačí málo a vše bude fungovat jak má. Protékání je problém, se kterým se potká každá žena, která jej začne používat. Zde najdete několik tipů, které vám pomohou protékání zabránit. :-)

 

KALÍŠEK MŮŽE PROTÉKAT Z NĚKOLIKA DŮVODŮ...DOBRÁ ZPRÁVA JE ŽE VŠECHNY JDOU VYŘEŠIT! 

 

Někdy se to prostě stane. Stejně jako u tamponu nebo vložky. I kalíšek nás může pozlobit. To, že ale jednou kalíšek protekl, neznamená, že to tak musí být už napořád. Existuje několik důvodů, proč může kalíšek protékat a dobrá zpráva je, že všechny jdou snadno vyřešit. 

 

PŘÍZNAKY: 

Kalíšek používáte už delší dobu a bez problémů? Najednou ale z nepochopitelného důvodu protekl? Proč tomu tak je? 

  • anatomie - děložní čípek je v jiné pozici, než obvykle bývá
  • technika - kalíšek není správně zavedený

 

 

ŘEŠENÍ: 

Anatomická příčina - nízký děložní čípek

Během menstruace klesá hladina estrogenu. To uvolňuje čípek a ten je o něco níž než obvykle. Čípek je také více otevřený, trochu větší než obvykle a může být každý měsíc trochu jinak posazený. To všechno usnadňuje odcházení menstruační krve z dělohy. Při zavádění kalíšku na to ihned nepříjdete. Pokud ale kalíšek začne protékat, je dobré znovu jej zavést a dát jej o něco níž. 

 

Anatomická příčina - nakloněný děložní čípek

Čípek může být během prvních dnů menstruace v jiném úhlu než obvykle. Může se tedy stát, že kalíšek zavedete mimo děložní čípek. Pak krev stéká po stěně a mimo kalíšek. Je nutné kalíšek vyjmout a znovu zavést tak, aby zcela uzavřel prostor okolo čípku. 

 

Anatomická příčina - všeobecná anatomie

Každá žena je unikátní a každá děloha, čípek i pochva je jiná. Jaká by to byla nuda, kdyby jsme všechny byly stejné. Ve vzácných případech je možné, že vám kalíšek nebude sedět ať ho zavedete jak ho zavedete. U žen, které řeší protékání dlouhodobě a nezabrala ani jedna rada jak jej zavést aby neprotékal, tak pro ně bohužel není řešení. 

 

Anatomická příčina - jizvy po porodu

Je možné, že máte po porodu uvnitř pochvy nějaké jizvy? Pokud ano, pak může kalíšek protékat právě kolem nich. Vyzkoušejte tedy kalíšek zavést níž nebo výš...tak aby se o jizvu neopíral. Pokud to jde tak vyzoušejte všechny možnosti kam kalíšek zavést. Druhá varianta je pořídit si měkčí kalíšek, který se jizvě co nejvíce přizpůsobí. Je dobré vyzkoušet všechny varianty a experimentovat.

 

Technická příčina - kalíšek se zcela nerozvinul

To bývá jedním z hlavních důvodů protékání. Menstruační kalíšek bude fungovat pouze tehdy, když se zcela rozvine. Teprve potom se vytvoří podtlak a krev bude stékat jen do kalíšku. Kalíšek tedy vyjměte a znovu jej zaveďte. Po zavedení chyťte stopku kalíšku a vyzkoušejte jej potáhnout směrem dolů. Tímto trikem se snadno vytvoří potřebný podtlak. Druhá varianta je obkroužit prstem okolo kalíšku a zjistit jestli je kalíše úplně rozevřený. Pokud je kalíšek stále zmáčknutý a nechce se rozvinout, pak byste měla vyzkoušet kalíšek z pevnějšího silikonu. 

 

Technická příčina - kalíšek jste zavedla příliš vysoko

To je vpodstatě stejný problém jako nastane u nízkého děložního čípku. Nehledě na to, že je čípek v době menstruace citlivý. Kalíšk může protékat z toho důvodu že jste v místě kam dáváte kalíšek širší než ve spodní části pochvy. Zkuste kalíšek vyjmout a zavést níž. Pokud vám vadí stopka, která  přesahuje ven z pochvy, tak ji ustřihněte. Často ženy zaváději kalíšek zbytečně hluboko, protože jim je líto ustrihnout kalíšku stopku. S krátkou nebo skoro žádnou stopkou vám to půjde 100x lépe. 

 

Technická příčina - kalíšek jste zavedla příliš nízko

Opačný případ může nastat u žen, které jsou širší ve spodní části pochvy. Kalíšek jim může fungovat naopak lépe, když jej zavedou výše - dál do pochvy a blíž děožnímu čípku. Jak jsem psala, každá jsme jiná, takže se nebojte experimentovat. Pokud vám kalíšek protékal, když byl zaveden nízko, vyzkoušejte opak a zaveďte jej výše. To může prostormezi kalíškem a pochvou utěsnit. 

 

Předtím než začnete panikařit vyzkoušejte všechny způsoby jak kalíšek zavést. Je škoda jej hned po prvním neúspěchu odložit a zlobit se na něj navěky. :-) 


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.