Články

Menstruační Krev

Menstruační Krev

Barva a konzistence krve se během dní menstruace mohou různě měnit. Nejlépe to můžete pozorovat, když budete používat menstruační kalíšek. Krev se může lišit, také při různých fázích života - menopauza atp. Ženy se tedy často ptají na to, co je normální a co už je abnormální. 

Děloha je lemována endometriální tkání, která se zahušťuje pod vlivem hormonů. Připravuje se tak, každý měsíc na možném těhotenství. Tato tkáň, která je bohatá na krev, je periodicky budována přibližně každých 28 dní. Délka normálního menstruačního cyklu se může pohybovat v rozmezí od 21 až do 35 dní. Menstruace trvá většinou mezi 3 až 5 dny. Síla menstruace se také různí. Může jít nepříklad o 4 až 12 kávových lžiček krve za celý menstruační cyklus.

Normální je, když se barva krve a její textura prolíná od jasně červené až do hnědé nebo černé. Tyto změny do tmavé barvy mohou být známkou toho, že krev byla v děloze delší dobu a neodešla ihned. To je normální jev, který by neměl být důvodem k obavám. Některé ženy však mají pocit, že se něco děje, a chtějí znát všechny důvody proměn jejich menstruace.

 

BARVY KRVE

  • Zářivě červená -  jasně červená menstruační krev znamená, že krev tělo opustila velice rychle. Tento typ výtoku krve je v pořádku a bývá většinou lehký a rychlý. 
  • Tmavě červená - tmavě červená krev je obvykle "starší krev". Ta může být uložena v děloze delší dobu a chvilku trvalo, než se z těla dostala. Mnoho žen mívá takovouto tmavě červenou krev ráno, po probuzení.
  • Hnědá / Černá - tato krev je také starší, stejně jako předchozí. Většina žen může mít tmavě hnědou až černou krev ke konci menstruace. Může to být také krev, která v děložním záhybů zůstala z minulého období menstruace. Vyskytuje se také u žen které menstruují častěji. (mají kratší menstruační cyklus - například 21 dní
  • Oranžová - jasně červená menstruační krev, která se mísí s kapalinami z děložního čípku může mít oranžový nádech s červenými proužky. 
  • Zářivě oranžová - krev může být spojena s infekcí, takže pokud máte podezření, je nejlepší poradit se s gynekologem. 
 

KONZISTENCE KRVE

Manstruační krev
  • Větší sraženiny - srážení krve je znamení těžšího období. Když tělo řeší silnější krvácení, vytváří se takzvané antikoagulanty, které zabraňují srážení krve. Během některých těžších období, není dostatek času na to aby se tato látka vytvořila, a to vede ke tvorbě sraženin. Tyto krevní sraženiny se mohou objevit v libovolné barvě krve, ale jsou obvykle tmavé. To je proto, že starší krev, která se hromadí v děložní stěně vytváří silnější menstruaci. 
  • Kluzká, rosolovitá - kluzká a rosolovitá krev může být smíchaná s hlenem z děložního hrdla. Cervikální hlen se běžně vyskytuje v pochvě, a po smíchání s menstruační krví, která je lehká, může dát dohromady kluzkou gelovitou strukturu. Tato krev je během menstruace nejčastější. 
  • Řídká, vodovatá - u této krve je je zabráněno srážení. Může to být způsobeno silnou a rychlou menstruací. Obvykle je krev jasně červená je také smíchaná s hlenem děložního hrdla.
  • Tkáňovitá - vzhled endometriální tkáně v krvi, může být příznakem potratu, pro které je nutné okamžitě navštívit lékaře.Pokud často používáte tampony, je možné, že během menstruace začíná odcházet i část děložní sliznice. Časté používání tamponů nedoporučujeme, pokud to není zcela nutné.
 
Ve většině případů, jsou změny krevní barvy a textury normální a není důvod k obavám. Existuje jen několik případů, nicméně, když budete mít podezření na abnormalitu, kontaktujte svého gynekologického lékaře.
 
 

NA CO SI DÁT POZOR? 

  • Děložní myomy - myomy jsou benigní nádory (nikoli rakovinné), které se vyvíjejí uvnitř dělohy. Nejsou vždy spojeny s příznaky, kromě toho, že některé ženy si všimnou, že odchází více menstruační krve, než obvykle. Mohou mít také více krevních sraženin. 
  • Hormonální nerovnováha - estrogen a progesteron jsou hormony, které regulují pravidelné vylučování endometria (děložní sliznice). Když nejsou v rovnováze, děložní sliznice může může být nadměrně zahuštěná a to může přispět k většímu krvácení, než je obvyklé. Toto může vést k většímu výskytu krevních sraženin během menstruace.
  • Potrat -  vylučování velkého množství krevních sraženin nebo shluků šedé tkáně, může být známkou potratu. Pokud je možné, že byste mohla být těhotná, ihned navštivte lékaře.
 
Je normální, že se krevní barvy a textury během jednotlivých dní menstruace liší od jasně červené až hnědé nebo černé. Změny krevních barev a textur, jsou jen zřídka závažné. Ženy by si měly dávat pozor na příznaky některých zdravotních potíží. Nejsnazším nástrojem pro pozorování menstruační krve může být právě menstruační kalíšek.


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.