Články

7 otázek pro Vašeho gynekologa

7 otázek pro Vašeho gynekologa

1 . Plodnost ?

Plánujete rodičovství? Nebo jen chcete vědět kdy máte plodné dny? Ať už jste někdy používaly nějakou antikoncepční metodu nebo ne...vědet, kdy máme plodné dny je velmi dobrá věc. :-) Promluvte si s gynekologem pokud plánujete rodinu nebo pokud máte obavy z menopauzy. Lékař Vám velmi rád poradí, odpoví na vaše otazníky. Pomůže Vám naplánovat nejlepší postup jak  naplánovat těhotenství nebo jak se o sebe starat během menopauzy.  

2 . Samovyšetření prsu ?

Prsa máme celý život na stejném místě. Často zapomínáme na to, že i ony občas potřebují naši péči a pozornost. Některým nemocem se předchází těžce ale u prsou je to jednodušší. Rakovina prsu nemusí být hrozbou, když o sebe budete preventivně pečovat. Lékař by měl zkontrolovat vaše prsa během návštěvy ordinace. Velmi rád Vám vysvětlí, jak se můžete preventivně vyšetřit sama.  

3 . Proč sex někdy bolí ?

Bolest při pohlavním styku je překvapivě běžný problém. Ženy se často a mylně domnívají, že je to normální součást sexu, se kterou se prostě budou muset sžít. Nicméně, bolestivý styk, může být součástí některého z onemocnění.  Může se jednat o infekci, mykózu nebo o vedlejší účinky tamponů, které vysušují sliznici. Dokonce i menopauza může způsobit problémy s bolestí. Někdy jsou řešení tak jednoduchá. Pomůže třeba jen hydratační krém. Je ale důležité, abyste svého gynekologa informovaly o všech nových příznacích souvisejících s Vašim intimním životem. 

4 . Svědění tam dole ?

Mnoho žen automaticky předpokládá, že svědění nebo pálení souvisí s kvasinkovými infekcemi a ztrácí tak zbytečně čas. Může jít o alergii na mýdlo, toaletní papír nebo tkaninu z vašeho spodního prádla. Může jít také o menopauzu, která snižuje hladinu estrogenů a proto se sliznice se stává tenčí a sušší.  Váš lékař Vám poradí nejvhodnější řešení. 

5 . Únik moči ? Smích / kašel / kýchání ?

Často se problémy s inkontinencí týkají slabých svalů pánevního dna. Tyto svaly by měly být oporou pro vaše orgány. Pomáhají ovládat močový měchýř a střeva. Není to nic za co byste se měla stydět. 1/3 žen zažívá tyto trable s pánevním dnem. Ženy všech věkových skupin mají problémy s inkontinencí. Od nových maminek po ženy blížící se k menopauze. Mluvte i o těchto věcech se svým gynekologem. Existují velmi jednoduché cviky k posílení pánevního dna.

6 . Jak správně cvičit Kegelovy cviky ? 

Naučit se ovládat své pánevní dno je jedním z důležitých, preventivních opatření, které pro sebe můžete udělat. Je dobré se o něj zajímat dokonce i když ještě neplánujete mít děti. Když budete pravidelně cvičit Kegelovy cviky, můžete se vyhnout přílišným porodním bolestem a dalším zdravotním problémům v budoucnosti. 

7. Testy / Vyšetření / Stěry ?

V závislosti na vašem věku, sexuální historii, a na dalších rizikových faktorech Vám lékař doporučí různé testy. Neměli byste ale předpokládat, že Vás lékař automaticky otestuje na vše, co potřebujete . Zeptejte se svého lékaře, jaké testy by Vám doporučil podstoupit. Lékař se vás zeptá na Váš cyklus, příznaky související s Vaším obdobím, a teké na Vaši sexuální historii. Testy na rakovinu prsu jsou doporučovány od 45 let. Další testem jsou "Pap stěry", které zjišťují rakovinu děložního čípku. Tento test se provádí každé 3 roky. (tato doba se může u různých doktorů lišit)  Je důležité, abyste si byla vědoma zdravotních rizik a řešila příčiny a ne důsledky.

 

Nezapomeňte, že Váš gynekolog je odborník. Je to jeho práce odpovídat na vaše otázky, takže se nemusíte stydět! :-)


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.